Tågluff: Patmos

Vi beger oss mot Patmos. Vår värdinna på Lipsi, Angela, säger att vi snart kommer tillbaks, Lipsi är bäst.

På Patmos bor vi i Skala, där hamnen finns. Vi bor på trevliga Captains house, med en liten balkong mot hamnen. Hotellvärdinnan Kathy säger att Patmos är bäst. Men vi får ingen bra start. Hela dagen ligger ett kryssningsfartyg i hamnen och skuggar hela byn. Den har motorerna på oavbrutet i 6 timmar. Byn har gott om restauranger, klädaffärer mm. Efter lugnet på Lipsi får vi en chock.

Skala
Kryssningsfartyg i Patmos hamn

Nästa dag ser vi oss om på ön och börjar med Chora och St Johannes kloster. Patmos är känt som Greklands Jerusalem, därav kryssningsfartygen. Bakgrunden är att aposteln Johannes år 90 fick en uppenbarelse på Patmos, dit han var landsförvist av romarna från nuvarande Turkiet. Uppenbarelsen handlade om jordens undergång och hur guds rike uppstår. Detta blev senare Uppenbarelseboken i Bibeln, och anses särskilt svårtolkad.

Johannes

Ordet Apokalyps betyder just uppenbarelse, men eftersom Johannes uppenbarelse blivit så känd förknippas ordet numera med jordens undergång.

På platsen byggdes år 1088 ett kloster av magnifikt format, utvändigt ser det ut som en fästning men på insidan är det en ljus och rofylld miljö full av skatter – man får dock inte fotografera. Fortfarande är det verksamt, just nu 12 munkar.

St Johannes kloster på Patmos
Klostergården

Byn Chora omger& klostret och är sömnigt men mycket vackert med små smala gränder, bouganvilla och utsikt över havet.

Byn Chora
Choras gränder
Utsikt från Chora

Ön är överhuvudtaget väldigt fin och har mängder med stränder. Vi stannade på Agriolivadi. Tavernan är öppen och vi äter god lunch.

Patmos
En liten strand på Patmos

Det blir kväll och vi känner oss inte helt hemma på Patmos. Vi saknar boendet som vi hade på Lipsi, en egen lägenhet med utsikt över en lagom aktiv hamn. Vi saknar byn där det är fler greker än turister. Pratar om att åka till Kalymnos. Men varför skall man alltid jaga något nytt? Vi ombestämmer (ett danskt ord som vi gillar) oss och fattar snabbt beslutet att åka tillbaks till Lipsi. Ringer Angela som skrattar gott och hälsar oss välkomna tillbaks. Nästa morgon kl 10 är vi där. Efter ett par timmar dyker Hera Kleopatra upp och allt är som det skall vara.

Lämnar Patmos bakom oss

På Lipsi händer ingenting som inte hände igår, står det i guideboken. Det är sant. Och det är härligt.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s