Leros blev vårt nästa resmål

Från Lipsi tog vi båten till Leros (gudinnan Artemis ö), för att stanna två nätter. Båten kostar 15 Euro per person och tar en timme (det finns båtar för halva priset) och vi anländer till Agia Marina (där hade vi inte velat bo). Vi tog taxi till vårt hotell, men det finns bussar också. Vi hade nog kunnat gå.

Ön har en lång och intressant historia på grund av dess strategiska läge och ovanligt djupa naturliga hamn. Den var till och med inblandad i trojanska kriget. Romerskt, byzantinskt, venetianskt, johanniterriddarna, ottomanskt, italienskt, tyskbelägrat, brittiskt och slutligen grekiskt styre. Det har satt spår i arkitekturen, det skiljer sig verkligen från det blåvita. Under det italienska styret byggdes det i Art Deco stil i huvudstaden Lakki, där Mussolini också hade sommarhus. Leros bombades dock svårt under andra världskriget; det var den mest bombade ön i Medelhavet näst efter Kreta.

Vi bodde i den lilla byn Panteli, mycket trevlig, på Panteli Beach hotel som har fina rum och balkong med viss havsutsikt (500 kr/natt). Maten är sisådär. Härifrån ser vi både det gamla Kastrot (byggt år 1087) och de typiska väderkvarnarna.

Första kvällen äter vi på Apostulis Psaropoula, som ligger granne med hotellet och anses vara en av öns bästa. En middag för två kostar ungefär 35 Euro inklusive varsin ouzo, delad förrätt, varsin huvudrätt, 1/2 liter vin.

Vi hänger lite på Sorocos Beach bar som har fin stämning. Den andra kvällen äter vi på Dimitris, som ligger uppför berget och har en enorm utsikt. Vi får tips om ett privat militärmuseum någonstans på landsbygden men det hinner vi inte med.

Vi går upp till Kastrot, det är ca 260 trappsteg. Kastrot är ett gammalt kloster (byggt 1087, renoverat på 1300 talet), liknande det på Patmos fast i betydligt sämre skick och inte i bruk. Duvorna har tagit över, man får lite Hitchcock känsla. Det finns en fin liten kyrka däruppe (900 talet), damen som sköter om det ringer i klockorna för någon har dött.

Till väderkvarnarna är det en enkel promenad, när det inte är alltför varmt. Det finns ett fik i en av dem, på högsäsong. Somliga väderkvarnar kan man hyra, det ser mycket romantiskt ut.

Leros är en av fem grekiska öar som har flyktingläger, och situationen i lägret är inte bra- det är byggt för 1000 personer, det bor för närvarande 2500. Frustrationen är förstås enorm, situationen ohållbar. Av detta märker vi som turister ingenting. Skall man åka till Leros i nuvarande läge? Vi tycker det. Grekland har hamnat i kläm mellan Turkiet och övriga Europa. De behöver stöd, och turismen är en väldigt viktig näring i Grekland.

Vi tar Blue Star II färjan från Leros mot Aten. Båten går 22:50 och det är formidabelt kaosartat på kajen. Lastbilar, motorcyklar och gående, av- och påstigande, greker och turister, många barn – allt i en salig röra och fort går det. Vi har kunnat jämföra rutinerna och systemet runt ombordsstigningen på de olika färjorna genom Grekland, Italien, Tyskland, Polen och Sverige och det är nästan komiskt stor skillnad.

Resan tar ca 9 h, kostar 43 Euro per person inklusive ”air seat” (här ger inte Interrailkortet rabatt). Vi har alltså en bokad stol att sova i, det finns inte hytter på denna båt. Båten är full och folk sover överallt, så vi är glada för våra stolar även om sömnen inte är fantastisk. Rekommenderar öronproppar och ögonmask. Hitvägen åkte vi en dagbåt och med facit i hand är det att föredra.

2 kommentarer

  1. Fantastiskt fina bilder från Leros! Byggnaderna i första bildserien är verkligen annorlunda mot för vad man förväntar sig på en grekisk ö. Så tragiskt med dessa överfulla läger.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s