Rätt packning på tågluff

Den var inte helt rätt, packningen på vår tåg och båtluff i Europa i oktober. Här är våra tips för en bättre packning.

Våra ryggsäckar vägde 11,7 kg vardera. Luffarproffsen rekommenderar max 7 kg, då kan man ha en 30 liters ryggsäck som väger 1 kg (våra väger 2,3 kg). För att nå dit hade vi behövt banta packningen 7 kg tillsammans. Och det hade faktiskt gått:

Detta användes inte alls: Termos, bestick, sovpåsar, hänglås, myggmedel, handsprit, våtservetter, reflexer, ficklampa, miniparaply (ej i bild), greklandsguide (ej bild, vi ”glömde” den halvvägs). Vikt tillsammans: 2 kg

Ulrika hade med akvarellfärger och papper, 2,5 kg. Nästa gång slopas de tunga målararken, köper istället längs vägen (men obs att det inte gick att köpa på öarna öarna vi besökte). Besparing 1,5 kg.

I efterhand tycker Ulrika att hon hade kunnat skala bort 1 kg kläder, och Göran 1,3 kg. Mer om kläderna längre ner i inlägget.

Tillsammans hade vi alltså kunnat banta bort 5,8 kg! Och nästa gång kommer vi ha en extra lös väska med kameran, mobilerna, läsplattor, laddare, pass, värdepapper som man ändå vill ha hela tiden (väger relativt mycket, så det får ligga i en lättburen väska). Därmed kommer vi vara nere i 7 kg eller mindre i ryggsäckarna. Vi hade i och för sig inget problem med att bära, men precis skönt är det inte, och det räcker nog med en liten åkomma någonstans så är det tungt särskilt när de skall lyftas upp på en bagagehylla.

Necessärerna var vi nöjda med. Nedan är Ulrikas saker i två bilder. Aleppotvålen fungerar som tvål, schampo, klädtvättmedel. Resehårfön (838 gram) är egentligen helt onödigt – alla ställen vi bodde på hade fön. Men de ger alltid så hemskt statiskt och frissigt hår för det har inte den rätta avjoniserande funktionen, så den får alltid följa med. Hårborsten är ju lite onödigt stor, men onödigt köpa ny bara för detta – den är i alla fall lätt.

Görans necessär innehöll tandborste, tandkräm, skäggtrimmer, samt diverse plåster och piller. Halvvägs in i resan även en deodorant – vi försökte utan men det funkade inte riktigt i det varma sydeuropa.

Kläderna: Generellt hade vi med för mycket långärmat, långbenat och tjockt/varmt med oss. Vi hade väldigt fint väder och regn bara en enda kväll. Tunna, lätta kläder i bomull/linne är bäst. Viscose och liknande är i och för sig lätt, men man blir svettig i det.

Nästa gång tar Ulrika med ungefär detta (förutsatt att det är till Grekland i oktober eller motsvarande varmt ställe):
Resekläder: jeans, topp, långärmad bomullskofta, snyggskor (ganska snygga kläder på resan).
I väskan: Ett par tunna snyggare långbyxor, ett par tunna shorts, två halvlånga kjolar, en ärmlös bomullsklänning, 4 kortärmade toppar i bomull/linne, korta cykelbyxor+ topp+strumpor att vandra i, 5 par trosor, två BH, baddräkt/bikini, ett lätt strandskynke, keps, solglasögon. En finare klänning till kvällen (gärna lång/långärmad (kvällarna blir lite svala) men ändå somrig) som passar ihop med rese-koftan. Ultralätt täckjacka. Lätta tunna gympaskor, sandaler.

Göran:
Resekläder: jeans, skjorta, långärmad bomullströja, superlätta lite snyggare gympaskor.
I väskan: Ett par tunna långbyxor, ett par tunna shorts, 3 kortärmade skjortor/piké + 2 långärmade för kvällen, korta cykelbyxor+ tröja i funktionsmaterial att vandra i, 5 par kalsonger, 5 par strumpor, badbyxor, ett lätt strandhandduk, keps. Ultralätt täckjacka. Sandaler.

Bra att ha med i övrigt: Dagryggsäck, öronproppar, ögonmask, liten kikare, sax, kniv (typ fruktkniv) (ta inte favoritkniven: det är säkerhetskontroller på vissa båtar och vi såg en man som fick lämna ifrån sig en kniv som var lite större än vår), vinglas i plast, kamera, läsplatta med nerladdade e-böcker, mobil, laddare, pass, resehandlingar, penna.

Så här såg vi ut när vi gav oss iväg (nästa gång får inte den varma sjalen och ylletröjorna följa med). Dagryggsäcken som Göran håller i var fenomenalt bra.

Hoppas att detta kan vara till hjälp om du skall ut på luff! Gör det – det är kul!

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s