Naturvin – ett modernt påhitt?

Är naturvin ett modernt påhitt? Nej, tvärtom faktiskt. Det är en global rörelse att gå tillbaks till mindre modifierade viner så som de var innan det blev jättehippt att dricka vin och exporten tog fart. Mats-Eric Nilsson (känd som Den Hemlige Kocken) har skrivit den omtalade boken ”Château Vadå” (den fick priset Guldspaden 2018) och har även en sajt i ämnet.

Om du gillar vin vill du kanske veta hur det EGENTLIGEN går till, bortom de fina etiketterna? Detta är en utmärkt och informativ pod. Lyssna!

I podden kan man bland annat höra detta: Många viner innehåller stora tillsatser sulfiter, socker och en hel rad andra ämnen (inklusive bekämpningsmedel) som till slut har gjort om vinet så ursprunget sminkats över både till doft, smak och färg. Numera kan det användas upp till 63 (45 för ekologiska viner) tillsatser och processhjälpmedel, och det behöver till skillnad från livsmedel inte anges på etiketten. Om det är alkoholfritt vin som säljs i livsmedelsbutiken, då måste alla ingredienser listas.

Naturvinsguiden listar (och säljer) naturviner och skriver så här på sin sida: ”Naturvin går istället tillbaka till dryckens rötter. Det görs på obesprutade druvor, jäser på naturlig väg och tillförs ingenting – förutom en liten mängd sulfit i vissa viner. Resultatet blir mer unika, personliga och jordnära viner.…..Man skulle kunna säga att ett naturvin förhåller sig till industrivin, som ett hantverksmässigt bakat surdegsbröd förhåller sig till en Skogaholmslimpa.

Det finns (ännu) ingen märkning av naturviner så det är inte lätt att veta vilka man skall välja på Systembolaget.

Vi har provat två naturviner från Systembolaget, efter rekommendation av goda vänner:
”7 Fuentes” årgång 2018, från Teneriffa. 149 kr. #2763.
”Sopron” årgång 2018, från Ungern. 109 kr. #2158

Båda är bra, vi gillade särskilt 7 Fuentes efter det att den luftat sig ordentligt. Sopron var god men hade inte lika mycket karaktär. Den kan vara lite lätt bubblig, ”pettillant”, vilket är en typisk naturvinsegenskap. Gillar man inte det kan man skaka flaskan lite efter man öppnat den (sätt tummen för öppningen och skaka). Det turboluftar dessutom vinet.

En stallig doft förknippas med naturviner, den kommer från en jästsvamp som heter Brettanomyces. En vanesak tycker vi, och när man vet varför den är där – mindre modifierat vin – så blir den genast mer åtråvärd, åtminstone för oss och åtminstone i lagom mängd (vi har även fått naturvin som vi tyckt varit helt odrickbart).

I podden ovan nämns också att vin under 100 kronor sannolikt har krävt en hel del tillsatser, så det är större chans att man får mindre tillsatser om man går upp lite i pris även om man inte letar naturvin.

Detta med naturvin är ju rätt tycker vi, känns ju helt galet med denna industri. Dessutom kul med något nytt intressant, vi är ju nyfikna av oss. Vi kommer definitivt att leta fler naturviner framöver!

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s