Puzzligt

En vän är helt såld på handsågade träpussel. Vi blev nyfikna på orsaken. Sagt och gjort; vi la bud på en auktion och kammade hem hela 18 handsågade träpussel från 30-talet och framåt med blandad svårighetsgrad och upp till 800 bitar.

Det låter ju rätt enkelt, 800 bitar. Trodde vi. Vi fick en ny insikt, svårighetsgraden är radikalt högre. Varför? Formerna är alla unika, och vissa bitar har ingen låsning i varandra. Och det finns ingen bild, enbart ett ord som beskriver motivet, tex ”Högsommar”.

Det är förstås också en annan känsla att pussla med handsågat. Våra 18 pussel är klart olika, både i form och kvalitet. Detta är helt klart ett hantverk. Kul!

Vi har pusselfantaster i familjen, vi ser fram emot deras ankomst så att vi blir fler runt bordet!

Lite historia: En engelsk kartritare vid namn John Spilsbury kommersialiserade handsågade pussel år 1766. Namnet ”jigzaw puzzle” kommer från ordet för sticksåg. De första pusslena var utsågade kartor som användes i utbildningssyfte för barn.

Sedermera så övergick pusslet till maskingjorda pussel i kartong. Idag finns det den gamla sortens träpussel att köpa, men utsågade med laser.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s