Gör det själv: Bivaxduk

Vi fick fina bivaxdukar för en tid sen. De blev vi så otroligt förtjusta i. Dels minskar det plastanvändningen, men det är också mycket trevligare att använda. Det känns så mycket fräschare. Så nu har vi gjort fler själva. Det är enkelt, testa:

Utgå från ett tunt och tätt bomullstyg, fritt från kemikalier. Tex en gammal skjorta (kolla gärna med ägaren först). Det skall vara ganska slätt, stryk det annars. Klipp ut bitar tex 30×30 cm, utan att fålla. Lägg tyget på ett bakplåtspapper. Smula på ekologisk bivax (finns på nätet och eventuellt på hälsokosten). Det kan vara ganska stora bitar vax, men sprid ut jämnt. Ca 30 g vax är lagom på nämnda storlek.

Sätt in i ugnen på ca 70 grader. Det tar bara några minuter för vaxet att smälta. Kontrollera att allt tyg har fått vax på sig, addera annars lite vax. När det är klart, håll upp tyget med fingrarna och håll det så tills vaxet stelnat, det tar runt en halv minut. Klart!

När du applicerar duken på en form, håll om med händerna en kort stund, så formar sig duken bra. Den är väldigt bra tex till runt ost, runt smörgåsar, för att täcka skålar, till hårdtvål på resan….

Vaxdukarna sköljs med ljummet vatten och diskas vid behov med snällt diskmedel. Duken håller länge, men vid behov kan man addera nytt vax.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s