Vad kostar ett 25 kvm hus?

Vad kostade det, huset som vi byggde? 25 kvm, fullisolerat, med el, vatten, avlopp. Grunden är skruvplint, taket är takpapp. Det kostade 150 000 kr. Betydligt mindre än färdiga byggsatser. Hurdå?

Det är lite kvar utvändigt, i väntan på våren….

Den hjälp vi har köpt är: Stubbfräs, ”Sluta gräv” som sätter skruvplintar, elektriker och rörmokare. Allt annat, inklusive byggkonstruktion, har Göran gjort själv, med lite assistans av Ulrika. Vi började med att bygga en modell i cellpannå, och rev en gammal bod för att ge plats. Det tog ca 7 månader från rivning av bod till inflyttning.

Huset består nu av snickeri, ateljé och förråd, men kan enkelt omvandlas till ett gästhus. Vi har gjort skisser på hur det skulle kunna se ut och satt ett blindat toalettavlopp.

Ytterdörren är ny. Alla fönster är begagnade, fönstren i ateljén är nästan 100 år gamla och har en spännande historia.

Vi är väldigt nöjda med bygget, faktiskt odrägligt stolta. Förutom att det är väldigt mysigt och praktiskt att jobba i, binder det 5,7 ton CO2 eftersom det är helt byggt i trä och med träfiberisolering. Det vi binder motsvarar CO2 utsläppet från ett flyg tur och retur till Australien, eller 6 vanliga bilar i körning under 1 år.

Att bygga i trä känns ju därför väldigt bra, och det ger en härlig känsla. Särskilt de gamla fönstren, som också blev mellanvägg och skjutdörr – visst är det vackert? Att de flesta gamla fönster bara kastas bort är otroligt märkligt tycker vi – det är inte ens svårt att renovera dem och virket är enastående starkt. Vi hoppas inspirera till återbruk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s