Vintersådd

Tänk att det snart är vår! Nu är det hög tid för ”vinter”sådd! Enligt regelboken vintersår man under senhösten/tidig vinter men det går faktiskt att göra nu också. Mycket praktiskt! Då slipper man i alla fall några sålådor på fönsterbänkarna inne, och plantorna blir starka och avhärdade av sig själva. Det finns ett gammalt inlägg från 5 april förra året om detta (sök ordet ”vintersådd” på bloggen). Redan då länkade vi till Sara Bäckmos utmärkta film om att vinterså i back.

I korthet går det till så här: Fyll byttor (som har dräneringshål) med jord (såjord eller finkornig planteringsjord). Strö på frön (lätt att ta för många; tänk på att du skall kunna ta hand om dem sen …). Ställ ner i en plastback som har små hål i botten och på sidorna , lägg på snö eller lite vatten, lägg på yttre locket.

Ställ utomhus i lagom soligt läge; vårsolen skall nå lådan men det skall inte bli kokhett. Efter några veckor ser det ut så här (bild från förra året). Vi hade stor framgång med vår vintersådd förra året, nedan spenat.

Det funkar inte för alla växter, tex inte tomat och chili. Men fungerar bra på persilja, dill, sallat, kål, sommarblommor, svartrot…Detta finns i vår back nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s