Grövelsjöfjällen

I helgen tillbringade vi några underbara dagar i Grövelsjöfjällen, på Lövåsgårdens Fjällhotell. Fint skidföre, mestadels sol och snäll vind – stundtals vindstilla. Här följer två turtips.

På Långfjället

Förutsättningarna är: vi är medelmåttiga längdskidåkare, med vanliga skins-längdskidor dvs inte turskidor. En av oss tycker nerförsbackar är läskigt.

Långfjället: Oskarsstugan ligger på kalfjället, mycket vackert men förstås utsatt så här gäller att det är lugnt väder. Vi hade strålande sol och vindstilla. Vår tur är inritad med grönt i bilden nedan. Man utgår ifrån parkeringen nedanför Lövåsgården, och tar elljusspåret som är nästan helt platt. 4 km bort kommer en skylt som pekar mot Oscarsstugan. Nu väntar kraftig stigning upp på berget, och väl uppe blir man belönad med en väldigt fin utsikt över fjällen. Uppe på kalfjället delar man spår med snöskotrarna en bit, men det var inte alltför plågsamt. Vid Oskarsstugan passar det bra med matsäck. Det finns två vägar ner, vi tog den ospårade leden. Det var lagom brant ner till hotellet och man slipper skotrarna. Totalt 12,5 km.

Det är nästan overkligt vackert.

Tips två. Lila i bilden nedan. Turen börjar på samma sätt som mot Oskarsstugan, men fortsätt rakt fram ända till Grövelfjäll och över bäcken. Leden efter bäcken är otroligt vacker; gles tall- och björkskog med vindpinade, förvridna träd och döda stammar som sägs kunna vara hundratals år gamla. Leden är inte spårad men det gick fint.

Vi gjorde en avstickare till Olåns vindskydd för matsäckslunch. Här har vi det väldigt skönt i solen!

Sedan stiger det uppåt. Nu kommer den fantastiska belöningen: 1,8 km snäll utförslöpa i spårad led. Sol och gudomligt vackert. Skidorna glider fram i lagom fart. Helt underbart!

Tillbakavägen görs absolut bäst via Huskläppen, en fin led. Se upp för spåret som går mellan Fjällbua och Lövåsgården; den är alltför brant ner och riktigt jobbig upp.

I Lappvallen passar det med en kort vila. Här var det mycket lavskrikor. Det är den minsta i kråkfågelfamiljen, är smart och den gillar människor. Här äter de jordnötter ur Ulrikas hand. Otroligt häftigt när de sätter sig på handen och mumsar!

Totalt 18 km (inklusive avstickaren till Olån). Det passar väldigt bra med öl och bastu på hotellet efteråt!

Här är vårt härliga resesällskap! Tack för en fin helg med många skratt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s