Vridna trädstammar

När vi var i Grövelsjöfjällen passerade vi märkliga och vackra döda tallar. Vridningen är fascinerande. Vi har försökt förstå varför det blir så här. Här är vad vi funnit hittills, men om du vet mer om detta fenomen vill vi gärna höra mer!

Alla träd har en viss vridning, olika arter olika mycket. Det är fibrerna som är snedställda. Vridningen ökar med åldern, och det syns framförallt när barken ramlar av. Det mest märkliga, tycker vi, är att de först vrider sig medsols, för att efter 10-15 år ändra riktning!

Vi har tidigare gjort ett inlägg om blixtmärken i träd, även där syns vridningen av stammen. Det ser riktigt fräckt ut, och lite läskigt (”vilket monsterdjur har gjort det här?”).

På ett ställe läste vi:” Träden vrider sig för att få ett jämt flöde av vatten runt hela stammen”. Är det så enkelt? Varför ändrar den i så fall riktning? På ett annat ställe står det att det gör stammen starkare.

Döda stammar som dessa kan vara hundratals år gamla! Det ger verkligen perspektiv. Inte långt bort från Grövelsjön finns världens äldsta träd ”Old Tjikko”, på Fulufjället. Det är en gran som är 9550 år gammalt. Fast det är inte själva virket som är så gammalt; dessa träd gör nya stammar utifrån rotsystemet som också föryngrar sig. Det är alltså genetiskt sett samma träd, en s.k. trädklon).

På Grövelsöns fjällstation hittade vi denna text om vridna stammar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s