Dags att odla spenat!

Det är nu man skall odla spenat. Ute. Spenat tål tuffa nätter men går i blom när dagarna och ljuset är längre. Så det är NU du skall slå till. Det är så UNDERBART att plocka egen spenat till mackan, pastan, omeletten, salladen….. Så här gör du:

Om du har en pallkrage från förra året: Dubbel krage är alltid bäst tycker vi, även om spenat klarar sig med en enkel. Kragen behöver piggas upp inför den nya odlingssäsongen. Förslagsvis med 7 dl pelleterad grönsaksgödsel och lika mycket pelleterad hönsgödsel (förslaget kommer från Farbror Grön, en trädgårdsblogg som vi verkligen kan rekommendera för den som odlar i pallkrage!). Extra lyx om kragen dessutom får biokol (särskilt bra där det blir torrt; biokol håller otroligt mycket vatten, och näring). Blanda om. Toppa med lite fin jord. Nu kan säsongen börja!

På med spenatfrön, och ett tunt lager jord. Vattna försiktigt. Lägg gärna över ett lock med plast (typ byggplast), i alla fall om du bor lite norrut. Vattna efter behov. Plocka spenatblad allteftersom. Så gott! När det är dags att så annat i kragen länsar du allt och stoppar i frysen, och sätter tex squash (när frostrisken är över, vilket ofta är i början av juni).

Spenatfrön på jord
Plastlock till pallkrage

Locket är gjort av läkt som är skruvad och limmad. Plasten (byggplast) är dithäftad.

Du har ingen pallkrage, men funderar på att skaffa? Snart kommer ett inlägg om hur det går till. Det snackas mycket om pallkragar. Med rätta. det växer otroligt bra och är relativt enkelt att lyckas.

Så här såg pallkragen med spenat ut förra året. Vi blir så lyckliga av egen skörd! Vi hoppas inspirera fler att testa- det är inte svårt!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s