Persilja och Rosmarin

Nu kommer persiljan!

Nu har förra årets persilja vaknat i landet. Då är det lätt att tänka att man inte behöver odla ny. Men där har man fel. Persiljan från förra året kommer snart att blomma, och sen är det inte god (tills dess kan man skörda).

Lättast är att plantera den man får över från affären, som i bilden här. Plantera från frö går också bra, men man får ha lite tålamod. Vi vill ha mycket persilja så vi sår frön också. Inte minst för att det är så gott med persiljepesto. Används som tillbehör till allt, eller som pålägg, och enkelt att göra: Mixa persilja (inklusive stjälkarna), olivolja och pinjenötter/mandel, ev vitlök, salt, peppar). Klart! Persilja är rikt på A-vitamin och mineraler.

Rosmarin- så gott!

Vi har också köpt rosmarin, en annan favoritkrydda. Den är jättesvår att odla, så vi köper plantor. Nu på våren kan man köpa fina exemplar som håller sig hela sommaren.

Här står nu samlingen av persilja, rosmarin och penséer på vår trapp. Det är vår! Hurra!

Persilja tål minusgrader men inte torka. Med rosmarin är det tvärtom, bara någon enstaka minusgrad tål den men å andra sidan överlever den stekhet sol i Grekland. Så den kan man behöva plocka in kommande järnnätter.

Lycka till med örterna!

2 kommentarer

 1. Hej
  En fråga från en okunniga vän , i alla fall inom trädgårdsarbete…… Låter ni plantan stå kvar i krukan hela sommaren eller planterar ni ut den sen?
  Tack.

  Hälsar
  Ingela

  Gilla

  • Hej! Det beror på sort, vi har basilika och rosmarin i kruka, alltid. Persilja fungerar bra i pallkrage och i fina land, co dill. Timjan brukar överleva vintern i landet. Nu är ju vi lite norrut. Söderut kan man lyckas med basilika även utanför krukan. Basilika kan vara lite kinkig, man vill ha koll på den. Det är också viktigt att man har nära till örterna, så det är lätt att klippa ofta! Därför kan man vilja ha en omgång på verandan också! Vilka örter tänkte ni er?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s