Jord. Och bättre jord.

Att odla sin egen mat är otroligt tillfredsställande. Att greja med jorden och pyssla med plantorna ger ro i själen. I år ser det ut som att fler kommer ha tid hemma – kanske är det nu du skall testa! Har du möjlighet att testa odling, i egen trädgård eller på en yta som fastighetsägaren eller kommunen erbjuder?

När man börjar odla, är det bra att veta lite om jord. Det finns hur mycket som helst att lära sig, men här kommer lite enkla tips för dig som har lerjord (som är mycket vanlig i Sverige).

Lerjord är ofta väldigt kompakt:

Lera är syrefattigt. Här trivs inte maskar och annat som gör jorden bra att odla i, bakterier och smådjur. Vatten står kvar så länge att rötter ruttnar. Den är dessutom våt och kall på våren, och sen blir den supertorr på sommaren.

Men du behöver absolut inte byta ut din lera. Den innehåller mycket bra ämnen, bara man kan få den uppblandad med organiskt material. Fin jord ser ut så här:

Den är luftig och lätt, och då kan plantornas rötter växa och ta upp vatten och näring. Jorden här är mer variationsrik, innehåller tex rester av löv. Smådjur och mikroorganismer trivs. Maskar – det är dina riktiga vänner! – äter löv och annat organiskt och bajsar ut finfin jord. Under tiden luftar de marken genom alla gångar de gör. Helt gratis. Dygnet runt. I racerfart. Nu gäller det att få dem att trivas! Detta är exempel på organiskt material:

Exempel på sådant som kan brytas ner och sådant som luckrar leran: Löv (nya gröna, torra eller halvt nedbrutna…), träflis/spån i måttlig mängd (färskt och ofärskt), halm, pinnar, ensilage, färskt gräsklipp, torrt ogräsrens (låt det ligga ett tag så att rötterna har torkat och ta inte med svåra ogräs typ kirskål och nässlor). Tång kan användas också, men det har vi inte testat så läs på (gissar att man måste skölja det helt fritt från salt först). Man kan använda barkmull på säck också (undvik torvmull, det finns miljörisker med det). Kompost är förstås allra bäst, men man har sällan tillräckligt mycket.

Lite kottar hjälper till att hålla jorden luftig, och det gör faktiskt även grus. Gruset på bilden nedan heter Makadam 2-4 och är utmärkt (men kolla att den är osaltad – salt är döden för växter, bokstavligt talat). Man skall INTE använda sand – då skapar man betong.

Gärna biokol om du har (man kan köpa på säck). Biokol är en magisk grej; tillför näring, hjälper jorden hålla fukt och binder dessutom CO2. Läs mer om biokol i vårt tidigare inlägg.

Allt du lägger i skall förstås vara fritt från gifter, alltså tex inte impregnerat trä.

Man behöver oftast även tillsätta näring, men det beror ju på vad jorden har brukats till tidigare (gräsmattor är ofta näringsrika) och vad som skall odlas i jorden. Det är inte alls bra att övergödsla, vare sig för växter eller miljön. Bokashi är utmärkt och räcker som start. Hästgödsel är svag, den kan man ta mycket av. Hönsgödsel och kogödsel är stark, följ anvisning på påsen – gärna i underkant. Återigen: Överdosera inte, trots att det är frestande. Tips: ta bara lite gödsel nu och komplettera när du vet vad som skall odlas.

Tillsätt maskar och andra varelser som kan göra jobbet (de kommer hitta dit ändå, men det går snabbare om man kickar igång det). Dessa finns i komposten som kan vara en byggd kompost, eller en gammal lövhög på marken. Det kan också vara en naturlig ”kompost” under lövträd. Det finns också nyttiga varelser i bokashi som hjälper till i processen.

Kompost med mask

Blanda alltsammans i någorlunda tunna lager. Sådärja! Nu har du fin jord att börja plantera i!

Jorden kommer att se väldigt grov och ofärdig ut, men maskar och annat kommer fixa det. När man skall plantera gör man en liten grop, fyller på ”finjord” tex planteringsjord från en påse (bara lite! finjord är inte så fin som man kan tro, den innehåller mest torv) utblandad med lite jord från trädgården så att plantan inte har öppen luft runt fötterna för då kan den snabbt torka ut.

Man kan odla direkt på marken, men det absolut enklaste är att göra en pallkrage. Vi återkommer med tips på hur man gör!

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s