Odla i pallkrage – gör så här!

Pallkrageodling är så otroligt kul! Här kommer en plan att följa, inklusive planteringsförslag – våra favoriter bland de lättodlade! Det är så enkelt , du kommer bli förvånad, och väldigt tillfredsställande.

 1. Skaffa 2 pallkragar. Det finns ofta överblivet på företag, annars köper man på vilket större varuhus som helst, för en hundring. Om du har mördarsniglar, köp list som förhindrar dem att ta sig in.
 2. Köp fröpåsar och sättlök (vårt förslag nedan), det finns frö på plantskolorna men också lätt att beställa på nätet (tex från Runåbergs, Kinnekulle frö, Impecta, Lindbloms frö, Nelson….). Gå gärna ihop med en vän för fröna räcker till flera pallkragar (eller fler år).
 3. Se ut en solig plats, utan trädrötter i marken. Det kan vara i egen trädgård eller inte – både kommuner och fastighetsbolag erbjuder numera ofta ytor att odla på. Helst nära huset så du kommer ihåg att vattna och skörda. Ställ helst på jord, så maskarna kommer in underifrån. Ställ kragarna på varandra så det blir dubbla lager. Bottna mot marken med dubbla dagstidningar – det kväver ogräset.
 4. Fyll med jord och blanda:
  – enligt detta inlägg samt kögödsel från säck (75% jord, 25% kogödsel)
  – eller: 2 säckar kogödsel, 3 säckar barkmull (inte täckbark), 6 säckar planteringsjord
  – Lägg gärna till en säck biokol

5. Sådags! Vattna bädden så den är genomfuktig. Toppa med lite fin jord utan grenar mm. Så fröna så här:
– Gör en ränna i det sådjup som anges på påsen.
– Sätt frön med det avstånd som anges på påsen (radavståndet gäller dock inte i pallkrage; det är plantavståndet också i sidled som gäller!)
– Täck med fin jord
– Märk upp raden och fota
– Vattna försiktigt så att inte fröna flyter iväg.
Nu kommer det snart börja spira!

Nedan ser du ett odlingsförslag av det vi gillar som är lättodlat och som ryms i en pallkrage. Det låter kanske trist med sockerärt, mangold och och persilja men tro oss, det är så gott och användbart!

Skötsel: Vattna. Är det varmt, varje dag – särskilt kanterna torkar ut. Ta bort ev sniglar. När plantorna växt till sig lite; täck gärna jorden med gräsklipp (om du inte har stora problem med sniglar). Det ger både (gratis) näring OCH hindrar fukten att avdunsta. Om du inte har gräsklipp fungerar andra växtdelar på samma sätt – tex blast mm. Om man inte tillför grönt behöver man så småningom gödsla igen – gärna med flytande näring (bokashi är jättebra).

Sockerärt behöver stöd, 4 pinnar med snöre mellan räcker, eller stick ner björkris som den kan klättra på.

Prata kärleksfullt med dina plantor. Skörda och njut! Särskilt rädisor skall ätas snabbt för att vara riktigt goda.

VÅRT ODLINGSFÖRSLAG (inklusive sortförslag, men det finns många liknande sorter som också är bra)
Morot ”Nantes”, Rädisa ”French Breakfast”, Bindallad ”Intred”, Persilja ”Moss Curled”, Sockerärt ”Norli”, Rödlök (sättlök), Mangold ”Rhubarb Chard”. Planteras till exempel enligt bild.

SKÖRDA: Mangold plockar man blad (använd som spenat) och stjälkar (använd som sparris) – den fortsätter växa. Även persilja och sockerärt (som skall ätas INNAN ärterna sväller – skidorna skall vara platta) fortsätter ger skörd). Salladen skördas däremot helt (det är en slags romansallad). När sallad och rädisorna är uppätna kan du så nya frön. Moroten äts godast som riktigt späda – ät varannan så blir det gallring samtidigt – och även blasten kan ätas. Löken planteras mycket tätare än rekommendationen, så äter man varannan som späd lök (inklusive stjälken) och låter varannan /var tredje få växa till sig till hösten. Blast mm som blir över kan gärna läggas mellan plantorna – ger skugga åt jorden och näring.

Nästa år: börja ännu tidigare med sådden så kan du skörda tidigt. Vi kan snart äta vår egen spenat, ruccola, pak choi och mizunakål.

4 kommentarer

 1. Tack Ulrika o Göran för inspiration! Vi gick all in och följde ert pallkragekoncept fullt ut! Nu är det bara att hoppas på att det spirar under markväven vi öde på. Dessvärre kan vi inte prata med plantorna, dom får ta eget ansvar tidigt. Vi kommer och tittar till dom då och då, skämmer bort dom och ger oss v igen. Brat- plantor eller så är dom inte hemma alls, ska bli spännande!

  Gilla

  • Så roligt att ni odlar! Det kommer ni inte ångra! De klara sig säkert, det är ju lite småtuffa sorter vi valt. Biokol är bra om man inte alltid är närvarande, så det kanske ni kan mylla ner mellan de små raringarna. Vill dock kolla att det inte är markväv ni har lagt på, utan fiberväv? (Markväv är svart och tjock, fiberväv tunn och vit (släpper igenom ljus). Att ha fiberväv på är utomordentligt bra; då läcker inte fukten iväg och det är småmysigt under även om det blir kyligt. Hindrar dessutom en del djur från att kalasa på godsakerna. Önskar er god skörd framöver!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s