Rabarbersoppa

När rabarbern börjar växa vet man knappt hur man skall hinna äta den, rabarberpaj i alla ära. Här en riktigt god rabarbersoppa med glass, kaksmulor och harsyra! Ja faktiskt, de illgröna bladen som man tuggade på som barn har hittat in i köket igen.

Rabarbersoppa 4 portioner (ett recept från ICA)

4 rabarberstjälkar, i bitar
1 dl socker
1 vaniljstång (alternativt 2 tsk vaniljsocker)
Blanda rabarber och socker i en kastrull. Häll på vatten så att det precis täcker. Koka tills rabarbern är upplöst. Låt svalna. (ICA tycker att man skall sila bort rabarbern, men det gjorde inte vi)

Servera soppan med glass och hackad harsyra. Servera gärna smulad kardemummaskorpa till; men strö på det i sista sekund så smulorna är knapriga.

Harsyra växer ymnigt i skogen och har fin syra. Visste ni att harsyra fäller ihop sina blad strax före regn? Skogens egna meteorologer!

Här finns ett tidigare inlägg med ruskigt god Rabarbermarmelad. Om du fortfarande har rabarber över går det fint att frysa in dem, som de är (inte kokta, inte sockrade), delad i lagom stora bitar.

En kommentar

  1. Då jag växte upp var det tradition med nässelsoppa och rabarberpaj 1:a maj varje år. Jag tyckte inte om något av det, men det talade om att nu är det verkligen vår. Numer tänker jag på det varje år och slipper äta det.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s