Odla potatis? Varför?

Vad är det med egen potatis? Det är ju så busenkelt att köpa potatis i affären! Så tänkte vi. Tills vi hade egen. Svårförklarat vad som händer i en när man tar upp sin egen potatis och kokar den till middag och sen njuter av det man åstadkommit helt själv. Den är dessutom mycket godare när den kommer direkt ur jorden.

Testa nu i helgen vettja! Det är inte för sent! Gör så här: Köp sättpotatis på en plantskola (ja, man kan ta potatis i affären men ökad risk att det inte lyckas då, hemska tanke). Välj en tidig sort, tex Amandine eller Anya (vår favorit). Se ut en plätt, så solig som möjligt.

Gör ett litet land genom att ta bort grästuvorna (i svålen bor knäpparlarver som ääääälskar potatis, de vill du slippa). Kolla på jorden. Om det är styvlera eller bara sand duger det inte – potatis är lite mer kräsen än man tror. Blanda enligt det här inlägget om jordförbättring, eller blanda ner ett par säckar planeteringsjord. Gödsla sparsamt, max 2-4 kg kogödsel per kvadratmeter. Plantera med avstånd enligt påsen och vattna. Man kan också odla potatis i kruka, hink eller till och med direkt i jordsäcken.

Vänta nervöst i ganska många veckor, typ 8 veckor. Under tiden: kupa någrå gånger (= fös upp jord runt potatiskölarna för att inte sol skall nå dem – då blir de gröna och oätliga). Vattna vid behov. Om det kommer nattfrost; täck dem med en filt eller dylikt – de är känsliga för frost (detta gäller då det börjar synas grönt ovan ytan, kylan kryper knappast ner i jorden)

När är de klara? Stick in handen och känn efter! Njut nyskördade och nykokta med smör och salt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s