Snyggare fönster med enkla trick

Fönster är husets själ, heter det ju. Fel fönster är verkligen inte roligt. Vi har använt tre fiffiga metoder för att skapa fönster som passar till husets karaktär. Vi tar dem i svårighetsordning med det enklaste först.

  1. Fönster från sjuttiotalet, med spröjs men med slät profil. Inte rätt i ett torp. Vi limmade helt enkelt dit en dekorlist på insidan. Lätt, om man ändå skall måla dem. Skillnaden är oväntat stor.


2. Fönster från sjuttiotalet, helt utan spröjs. Inte det snyggaste på ett torp. Det löstes enkelt med hjälp av en hålkärlslist (taklist) som karvats till lite med en kniv i ändarna, målas och sen skruvas på utsidan, med baksidan riktad utåt. Håller det, undrar ni kanske? Det har hållt i 25 år nu. När det är dags att måla skrivar man ner temporärt. Vid fönsterputsning pillar man in en trasa bakom.

Skillnaden mellan vårt torp på sjuttiotalet och nu. Det är mer som gjorts förstås, men fuskspröjsen var den avgörande skillnaden. Och den enklaste.

3. I ett tidigare inlägg satte vi in ett nytt fönster i köket. Vi hittade inget gammalt fönster med rätt mått och spröjs, så vi köpte ett fönster utan spröjs och byggde om det genom att fräsa fram en list med kittfals, och sen fräsa ur spår i bågen. Det är inte helt enligt regelboken, där bågen byggs runt spröjsen helt utan skruvar, men nära nog. På listen limmades sedan samma dekorlist dit som i exempel 1 ovan.

Man kan få fina fönster utan att byta dem. Och det är värt det för gamla fönster har fantastisk kvalitet. Om det totalt sett är bättre för planeten beror ju dock på om nya fönster kan ge lägre energiåtgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s