Svemestertips

I Forsvik, nära Vätterns norra ände, har bruket restaurerats. Det är en imponerande samling bruksbyggnader, verkstäder och historiska tillverkningsmetoder som visas upp. Bruket har funnits i 600 år (!) och stängde 1977. Mycket handlar om järn i olika former. En dröm för den teknikintresserade. Vet ni till exempel vad en kalorifär är?

Vi tog med barnbarnen som hade roligt! Öppet varje dag sommaren 2020. Fri entré. Gott om plats – det är stort och mycket är utomhus.

Forsvik har Göta kanals högst belägna sluss. En välbesökt vacker liten bruksort med mycket historia.

Efter Forsvik åkte vi till Silverfallet, som ligger mellan Skara och Skövde. Det är en mycket vacker naturupplevelse, men också det är ett gammalt bruk; av skifferbrytning som sedan alun utvinns ur. Promenaden är bara dryga kilometern, men rymmer mycket intryck. På våren lär det vara mycket vatten i forsen och ymnig blomning.

I närheten finns många andra finfina utflyktsmål, tex Varnhems Klosterkyrka och Kata gård, Ekornavallen med gånggrifter från stenåldern, Karlsborgs fästning, Göta kanal, Hornborgasjön med sitt jättefina fågeltorn och utmärkta café, Tivedens nationalpark för vandring och bad vid trolskt vackra Vitsand, Skaga stavkyrka – listan kan göras lång när man befinner sig i ett anrikt kulturområde. Trevliga ställen att bo på är till exempel Tåtorps vandrarhem och Kanalhotellet i Karlsborg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s