Gripsholms slott

Gripsholms slott i Mariefred är ett av elva kungliga slott i Sverige och började byggas 1370. En rad kungligheter har satt sin prägel, bland annat Sten Sture dä, Gustav Vasa, Hedvig Eleonora och Gustav III. Ett riktigt pampigt slott!

Denna tjusiga kammare har man hört talas om en hel del: Hertig Karls kammare, ett 1500-tals gemak med dramatisk historia. Här höll Erik XIV sin bror, Johan (III) med familj under hela 4 år. Sedan var det ombytta roller; Johan III låste in sin bror Erik XIV med familj i två år.

Gustav III – Teaterkungen – byggde till en teater. Scenen är klart större än läktaren, och otroligt tjusig.

Det här är riktigt stiliga killar! Modet var liksom….annorlunda då.

Slottet innehåller en enorm porträttsamling. Bland annat hittade vi Ulrikas släkting Jöns Jacob Berzelius; släktens stolthet. Berzelius införde atomteorin, och beteckningarna på grundämnen, ni vet ”O”, ”H” och ”Au”. Vad hade korsordskonstruktörerna gjort utan Berzelius?

4 kommentarer

 1. Det är lustigt, där hänger visst en av makens släktingar också. Under många år, 18 var det visst, var vi alla somrar och många påsklov i de trakterna, svärföräldrarna arrenderade ett torp där.

  Gillad av 1 person

  • Vackra trakter! Vi blev förtjusta i både Mariefred och Strängnäs. Många porträtt på slottet, men de flesta är ju kungligheter så det var ett märkligt sammanträffande!

   Gilla

   • Även Strängnäs är bekant för mig, den släktforskarfastern som nosade upp makens släktings porträtt på slottet bodde där och begravdes där, jag kände igen kyrkinteriören från begravningen. Måste varit roligt för er att hitta släktingen på slottsväggen!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s