Ivarhack med äggoljetempera

Ett känt Ikeahack är ju att pimpa ett Ivarskåp från Ikea (650 kr). Det har vi gjort: satt på ben, lagt en skiva ovanpå och en list som döljer glipan mellan luckorna. Simsalabim, snyggt skåp tycker vi!

Därefter målade vi med äggoljetempera, äntligen är vi igång med det. Vi har målat mycket med linoljefärg, men är sugna på att övergå till äggoljetempera – särskilt på möbler. Den består av naturliga pigment och blir särdeles vacker; helt matt, reflekterar ljuset fint, får en levande yta, åldras vackert och är väldigt tålig. Den är dessutom helt giftfritt, biologiskt nedbrytbar och avger inga läskiga ämnen. Bra för miljön, bra för hälsan.

Vi köpte pigmentet (grundfärg + täckande i kulör ”2 maj 80”) hos Av Jord, där vi också fick bra instruktioner. Det visade sig vara ganska enkelt, förutom att det här med underlaget spelar ännu större roll än vanligt; om du slarvar så syns det! När färgen har härdat ett tag skall vi borsta ytan sidenmatt.

Man kan måla i stort sett allt med äggoljetempera. Och nej, det luktar inte ruttna ägg. Äggets funktion är att binda vattnet med oljan.

Fullständiga instruktioner finns hos Av Jord, här är en kortfilm som inspiration.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s