Vad är enkelt att odla?

Vänner undrar vilka som är våra bästa tips för att odla så där litegrann, om man har en pallkrage eller två och inte har odlingen som huvudfokus.

Generellt: Välj sådant som går att äta direkt tidigt på sommaren, då är odlandet roligast. Och välj tåliga grejer, som inte kräver en massa underhåll, tål lite kyla och som inte får en massa angrepp. Förslag:

SOCKERÄRT
Tex ”Norli” som blir en halvmeter hög. Sätt den på kanten i pallkragens norrläge. Sätt stöd, det enklaste är att sticka ner en björkrisruska. Sätt ruskan FÖRE du sår, i norrläge från fröet. Hönsnät eller liknande går också fint, eller pinnar med snören. Så när jorden torkat upp på våren. Så dubbelt så många frön som påsen säger, för fåglarna snor fröna, och rensa bort om det blir för många som klarar sig.

SALLAT
Så direkt i pallkragen, men skydda mot sniglar. Så plocksallat i flera sorter tex ”Baby Oakleaf” och ”Rekord” så snart jorden börjar torka upp på våren.

RÖDBETOR
Ät som primörer. Lättodlade, inga angrepp. Växer fint mellan det som går uppåt, tex sallat och persilja. ”Babybeat” ger små (i storlek som stora rädisor) rödbetor att äta som primörer. Så när jorden blivit varm, typiskt i maj, inte tidigare. När du skördat, stoppa ner nya frön.

Det här är ett fint recept på rödbetor!

PERSILJA
Kan vara lite seg att få upp, bäst att förodla inne i mars-april eller köpa färdiga småplantor, det brukar alltid finnas på plantskolor. Sen är det lätt. Blir rejäla ruggar som du kan klippa av hela sommaren fram till frosten, då hamnar resten i frysen. Vi gillar den krusbladiga sorten mest och den har också växt bäst hos oss, men den släta säga vara bättre i matlagning. I sallad är det godare med en slät.

På bilden tillsammans med Marylandzinnia.

SALLADSLÖK
Tex ”Parade”. Fantastisk primör, i sallad, på grillen… Får inga angrepp hos oss. Så när jorden torkat upp på våren.

POTATIS
Om du har mer plats. Det är nåt särskilt med potatis. Visst är det enkelt att köpa i affären, och billigt. Men att gräva upp sin egen, det är underbart. Potatis är inte riktigt så lätt som man kan tro, läs på tex på ”Larsviken” som säljer groddpotatis. I en pallkrage lyckas man ju med det mesta!

På bilden ”Anya”, en sort vi tycker mycket om.

RINGBLOMMA
För att man blir glad. För att insekterna blir glada. För att jorden mår bra. För att blombladen dekorerar allt så vackert. För att man kan göra buketter.

Tillsammans grönsaker är orange väldigt fint. Den blir större än väntat, så alltså inte för nära grönsakerna. Klipp bort vissna blommor, annars slutar den blomma.

Pallkragen behöver vatten, och gödsel. Gräsklipp är jättebra (lägg 5 cm tjockt lager mellan raderna), och urin utspätt 10 gånger likaså. Annars är pelleterat hönsgödsel bra, eller grönsaksgödsel. Överdosera inte – det är lätt hänt, men blir inte bra.

Om du inte har pallkrage än, finns inlägg här om hur man gör.

Lycka till med odlingen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s