Dignity of the land

Vi gick av tåget i Pesaro på italienska östkusten, och tog oss upp i bergen till Isola del Piano. Där finns Girolomoni, producent av den pasta vi köper. Dit ville vi. Låter det galet? Åka så långt för en pastafabrik?! Inte när man läst om dem. Och vi uppskattar den personliga kontakten som ofta skapas på mer udda resmål, det här kändes spännande.

Historien? Det är sjuttiotal. Gino och Tullia har en vision ”Dignity of the land”. Så stark att den lilla småbarnsfamiljen bosatte sig i en klosterruin (bokstavligt talat) i ett igenväxt odlingsområde och började från noll med odling och pastaproduktion, i samklang med naturen och i kooperativ form tillsammans med bönderna omkring. De var 50 år före sin tid.

En ständig längtan att påverka fler och att utvecklas på alla plan; böcker och pjäser, konferenser, tidningar och Gino var även politiskt aktiv och borgmästare. En enorm drivkraft. Det är numera nästa generation som driver det vidare, och expanderar -fortfarande småskaligt. Alltid ekologiskt och i linje med visionen.

Besöket? Vi blev inte besvikna. Nu blir det ännu bättre att plocka fram pastan, vi vet exakt hur den blev till. Numera är Ulrika specialist inom hållbarhet, så det är extra roligt att få insyn i leveranskedjan från odling (med omtanke om den biologiska mångfalden), produktion (resurssnål) och förpackning (i papper, givetvis). Och det känns bra. Det fullständiga engagemanget imponerar; till exempel är lagret byggt i trä istället för gängse betong och stål. Det binder mycket koldioxid, virket. Tillsammans med solpaneler, egen vindkraft och köp av el från vattenkraft så gör det skillnad. Så skall det vara.

Men det är verkligen inte allt. Hela miljön och dess människor är fascinerande.

Värdskapet är varmt och familjärt, Margherita är otroligt mån om oss och vi får visning av både kloster, trädgård och fabrik. Vi kallas för Svedesi, svenskarna, det säger en del om hur få utlänningar som hittar hit.

Vår guide Margherita

Vi bor i klostret, grundat på 1300 talet med nuvarande byggnad från 1700 talet. Här känns lugnet, steg och andhämtning saktar ner. Här är det avskalat, opretentiöst, fritt från prylar. Ögat slappnar av.

Klostret ligger avsides på en topp med milsvid utsikt. Det är något med utsikt. En frihetskänsla, som vore man en fågel. Sover tungt i den totala tystnaden.

Vi går en lång promenad och njuter av all utsikt mot havet. Äter färska fikon och valnötter från trädgården, och latar oss i stillheten.

Girolomonis restaurang Locanda nedför backen serverar klassisk italiensk mat i rejäla portioner i klassisk italiensk inredning; klinkerlagt golv, obekväma stolar, stark takbelysning. Odyrt. Stor charm. Goda viner. Mellan restaurangen och klostret är det 500 m i totalt mörker, vi blir fnissiga av att känna oss fram på vägen när vi går hem sent på kvällen. Nästa kväll kör kocken oss hem, trots att han har jobbat 12 timmar i sträck.

Glad kock på Locanda

Fantastiskt besök. Fantastisk firma. Vi tackar ödmjukt för besöket.

Girolomonis produkter finns i Sverige bland annat på Mathem, Delitea, Fram, Urban Deli, Cajsa Warg, Lilla Bjers. Vår favorit är Spagetti Senatore Cappelli, och deras olivolja.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s