Älskade glasveranda

För fem år sen byggde vi en glasveranda. Oj, som vi gillar den! Ljuset flödar, naturen är nära (massor med fåglar och ibland älg) och på kvällen ger tända ljus supermys. Här tillbringas många middagar, vi har suttit upp till 10 personer trots att den är ganska liten. Här kommer lite mer om bygget, för den som går i glasverandabyggetankar.

Verandan är av egen design och konstruktion. Orginalhusets mått och fönsterplacering krävde anpassning i alla mått och utförande för att bli snyggt. Det är ju viktigt att hålla linjerna med övrig byggnad, och få till övergångarna till orginalhuset. Vi byggde en modell av cellpannå för att fila på detaljerna, det kan vi verkligen rekommendera! Baserat på modellen ändrade vi takets design, det visade sig att det tänkta taket såg ut som om glasverandan hade fått keps!

Första steget var att öppna för dörr ut. Dörren hittade vi på Fönsterantiken i Vänga. Sedan sattes skruvplint av firman SlutaGräv, mycket smidigt och minimal åverkan på gräsmattan för vi slapp dra in med grävskopa.

Nu kunde själva bygget börja!

Vi beställde lösvirke från närliggande trävaruaffär, vi har finfina Rudsgården bara några kilometer bort, och kompletterade själva allt eftersom. Även takstolar byggdes från grunden, lite trixigt med alla vinklar!

Ytterdörren är en gammal veranda-dubbeldörr med munblåst glas.

Fönstrena är måttbeställda från Fönsterantiken i Vänga utanför Borås, i enkelglas för att ge den rätta känslan. Vi målade dem själva, med linoljefärg. Vi tycker fortfarande att det var ett bra val, men till vintern kommer vi att bygga lösa innerglas för att kunna använda verandan året runt.

Verandan i övrigt är fullt isolerad, med linisolering från Isolina. Det är ett fantastiskt material; miljövänligt, ofarligt att arbeta med, bra för byggnaden.

Det falsade taket monterades av Byggnadscompaniet och är av förzinkad plåt, med hängrännor och stuprör av den klassiska designen med kantiga böjar. Vi har valt att inte måla taket, dels för att vi tycker det är snyggt ändå och dels för att det verkar väldigt svårt att få färgen att sitta kvar.

Innergolv, väggar och tak är i samma material; spontad gran som vitlaserats med linoljefärg. Golvet är känsligt så vi har trasmattor över hela ytan.

Så här mysigt är det nu.

Det blev en intensiv tre veckors semester då vi byggde (lunch ofta som bilden nedan!) men vädret var med oss och det var väldigt roligt. Vi är väldigt stolta över vår fina glasveranda!

Foto: Lars-Erik Nordell

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s